Alvesta först ut att installera dubbelsidiga solpaneler

Genom att använda en dubbelsidig solcellspanel för solavskärmning på kommunhuset slår Allbohus i Avesta två flugor i en smäll, eller snarare tre: bättre inomhusklimat, lokalt producerad förnybar el och minskat elbehov i byggnaden.

Att det totala elbehovet i byggnaden minskar beror på att det krävs mindre kyla när solinstrålningen skärmas av. PPAM Solkraft, med kontor och lager i Ljungs Tegelbruks anrika byggnader norr om Ljungsbro, levererar solkraftsanläggningar till villor, lantbruk, offentliga fastigheter och industrier i hela Sverige. De är i dag en av Sveriges ledande aktörer inom solkraftsområdet.

– Till kommunhuset i Alvesta lyckades vi lösa flera saker med hjälp av en panel som är monterad för att skärma av solen vilket var det primära önskemålet för att få bukt med den dåliga inomhusmiljön. Vi föreslog en dubbelsidig, halvtransparant, panel som förutom sitt ursprungliga syfte även producerar 180 kilowattimmar/kvadratmeter och år i söderläge plus 30 extra kilowattimmar tack vare ströljuset som panelen fångar upp på baksidan. Elproduktionen ökar med 20 procent jämfört med om de använt en traditionell enkelsidig solcellspanel.

Det berättar Erika Brokvist som är företagets marknadschef. Panelen kan med fördel användas som tak på uterum eller carport om man vill ha skugga, som räcke, bullerskydd eller upplutad på tak. Panelen har rönt stor uppmärksamhet i Alvesta som var först ut i landet att installera den här typen. Hon fortsätter:

– De har till och med byggt ett räcke av solcellspaneler så att man kan få komma upp och titta på installationen. Många påpekar att vår panel, förutom att den är effektiv, även är nätt och snygg.

 

Läs mera: www.ppamsolkraft.se

PowerPoint Presentation

UPPFYLLDA KRITERIER


  • Minskad energianvändning, ökad energieffektivitet (resurseffektivitet)
  • Ökad användning av förnybar energi
  • Minskad användning av fossila råvaror
  • Bibehållen eller ökad biologisk mångfald