Greenman hjälper företag, kommuner och landsting att nå sina miljömål

Norrköpingsföretaget Greenman har Sveriges största retursystem i sitt slag och är Nordens ledande distributör av miljövänliga tonerkassetter och bläckpatroner.

År 1991 startade tidigare flygledaren Jörgen Wonisch företaget Greenman med en produkt i portföljen. I dag 25 år senare är antalet produkter 1 200, många av dem är Svanenmärkta. Antalet anställda har gått från en till 20 och omsättningen är 50 miljoner.

– Vi samlar in cirka 30 000 kassetter i månaden via vårt retursystem. Dessa skickas vidare till våra leverantörer där kassetterna rengörs, sedan byts vissa delar ut innan man fyller på med tonerpulver och testar den återanvända produkten innan den är klar att säljas, berättar Jörgen Wonisch.

För att få Svanenlicensieringen krävs att tonerkassetten återanvänds till 75 procent, exklusive pulvret. Det finns också krav på utskriftskapacitet och utskriftskvalitet. De ska ha en felprocent som är lägre än 1 procent per år och den så kallade miljökassetten ska fungera minst lika bra som en originalkassett.

– Ingen originaltillverkare kan få Svanenmärkning eftersom en sådan är tillverkad från scratch, upplyser Jörgen Wonisch.

Denne företagsledare bekymras över att vår miljö belastas allt hårdare och han anser att det är viktigt att alla hjälps åt och gör medvetna val.

– Genom att välja en återanvänd tonerkassett istället för en ny originalkassett till laserskrivaren sparas upp till två liter olja – på en enda kassett. Tänk vad det betyder på en stor arbetsplats, säger Jörgen Wonisch och fortsätter:

– Nischen att sälja återanvända kassetter finns tack vare att originalkassetterna är väldigt dyra. Det är där vi kommer in genom att sälja en återanvänd produkt. Svanenmärkta produkter brukar oftast vara dyrare än originalet, men i fallet med våra miljökassetter är de minst 20 procent billigare än originalet. Bra för miljön och bra för ekonomin alltså.

Tilläggas kan att Greenman för sjunde året i rad av Norrköpings kommun är godkända som ett ”grönt kontor” i och med att de uppfyller alla de 20 miljökriterier som krävs och att de klimatkompenserar sina inrikesfrakter via företaget Tricorona AB.

 

Läs mera: www.greenman.se

greenman_logo

  • Minskad användning av fossila råvaror.
  • Minskad materialanvändning. (resurseffektivitet)
  • Cirkulera/återvinna material.