Gridcon – solcellsanläggningarna kompletteras med fossilfria transporter

Hittills har Gridcon främst inriktat sig på att bygga solcellsanläggningar. Nu utvecklas verksamheten till att även erbjuda kunderna helhetslösningar för att minska koldioxidutsläppen.

Gridcons grundare Pelle Pettersson har varit fascinerad av solenergi sedan barnsben då hans dagmamma förklarade det fina med solfångaren på hennes villatak. Han har ägnat sitt yrkesverksamma liv åt att uppföra solcellsanläggningar som totalentreprenader i stora byggprojekt. Gridcon är ett av de företag i Sverige som har längst erfarenhet av detta och såväl Jokkmokks kommunhus som Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala och Allingsåshem finns bland kunderna.

Eftersom målet med Gridcons arbete är att främja användandet av förnyelsebara energikällor i samhället så utökas nu verksamheten till att även omfatta transportsektorn.

– Det finns i dag stora möjligheter att minska koldioxidutsläppen och utvecklingen av hybrid- och elbilar är explosionsartad. Det vi arbetar med nu är att hjälpa våra kunder med helhetslösningar, berättar Pelle Pettersson. Till exempel hjälper vi företaget Nammi Godis AB att ”koldioxidsanera” hela deras verksamhet. Nammi, som importerar lakrits och andra produkter från Island där produktionen är 100 procent koldioxidneutral, vill nu även göra den svenska verksamhetsdelen hållbar. Bland annat ska kontors- och lagerverksamheten bli 100 procent solbaserad, fortsätter han.

Nammis personal kommer att ladda sina elbilar vid kontoret med ”direktgenererad” solel och på natten ska laddningen ske i hemmet med solel som lagrats under dagen. Något som även andra kunder ska uppmuntras att göra.

Läs mera på www.facebook.com/GridconAb

UPPFYLLDA KRITERIER


  • Minskad energianvändning, ökad energieffektivitet (resurseffektivitet)
  • Ökad användning av förnybar energi