Titti Knutsson – textmakare och förlag slår ett slag för östgötarnas klimatarbete

Frilansskribenten och författaren Titti Knutsson ger den 3 december ut sin bok ”Hopp för klimatet – 50 östgötar berättar” på Linköpingsbaserade DIBB förlag.

Titti Knutsson, som startade sitt företag Textmakare Knutsson 2005, fick nyligen ett arbetsstipendium som hon valde att satsa på ett eget projekt. Ett år senare har hon publicerat 50 porträtt av östgötar som gör något för klimatet, stort eller smått, på webplatsen klimatfolket.se/ostergotland.
– Det har varit en fantastisk resa. Jag upplever att östgötarna står som kapplöpningshästar i en startbox. När våra folkvalda slår upp dörrarna kommer vi att köra igång omställningen på allvar, och då kommer det gå undan, skrattar Titti som varit engagerad i miljörörelsen sedan barnsben.
– Då präglades mötena mellan aktivister och företagare ofta av en ömsesidig misstro. Nu känns det som att vi gemensamt försöker driva utvecklingen åt samma håll. Det är härligt att få uppleva det!

När de första tankarna på att ge ut delar av materialet på webplatsen i bokform återknöt Titti kontakten med Johan Hagesund. Johan driver DIBB förlag som fokuserar på att ge ut lokalt förankrad litteratur.
– Ämnet angår oss alla och jag gillar att alla möjliga personer får komma till tals, inte bara de som är proffs på klimatfrågan, motiverar Johan sitt intresse för projektet.

Efter att ha fått in ett antal förhandsbeställningar som säkrade en blygsam första upplaga fattades beslutet att gå vidare med bokproduktionen, och den 3 december är det dags för boksläpp på Östergötlands bokmässa i Linköping.

I samband med boksläppet arrangerar författaren och förlaget gemensamt en hearing med östgötapolitiker på olika nivåer, från riksdagen till den lilla kommunen.
– Alla jag intervjuat har efterfrågat politiska beslut, så nu ger vi en handfull politiker chans att kommentera några av de frågor och förslag som återkommit i många av mina samtal, förklarar Titti.

Hur står det då till med de båda kulturföretagarnas egna klimatåtgärder?
– Alla mina resor i projektet har gjorts per kollektivtrafik eller i biogasbil, förklarar Titti.
– Och boken trycks lokalt, på ett miljöcertifierat tryckeri, fyller Johan i, så den är helt och hållet närproducerad.