Torpa gård visar att alla kan ställa om

Torpa gård har genomgått förändringen från traditionellt lantbruk till en diversefabrik i upplevelser med helhetslösningar som grundar sig på en stark miljöprofil.

Tusentals gäster som varje år kör rallybilar, folkracebilar och crosscarts på den kilometerlånga motorbanan i det före detta grustaget invid gården, och lastmaskiner, grävmaskiner och traktorer som körs på vägarna runt låter som ”dålig luft”. Men runt Torpa gård finns inga konventionella bensin- eller dieselångor.

– Det luktar flamberat när vi startar tävlingsbilarna som körs på E85 och stekt pannkaka när vi startar våra arbetsfordon som går på biodiesel, säger Bengt Samuelsson skrattande och berättar sedan med stolthet i rösten om företagets resa till en 98-procentigt fossilfri konferens- och motorsportanläggning.

Resan började då den folkracetävlande sonen Niclas ville bygga en motorbana på gården.

– Med både ett intresse för motorsport och inställningen att försöka leva i symbios med vårt lantbruk så gav vi oss tusan på att visa att det går att driva en motorsportbana på ett miljövänligt sätt, berättar Bengt vars fokus har flyttats från en gård med spannmål och potatis till en event- och konferensanläggning.

På Torpa kan gästerna roa sig med såväl fartfulla som rofyllda aktiviteter och de kan även bo på hotellet och äta närproducerad mat i restaurangen som ingår i helheten. Alla byggnader värms upp med halm som producerats på gården och 70 procent av elen kommer från de egna solpanelerna.

– Vi producerar även vete och raps som blir till bränsle hos företag som Agroetanol och Perstorp. Och slamresterna från gårdens minireningsverk komposterar vi för att sedan återföra det till åkrarna som en del av det naturliga kretsloppet. Varken Sverige eller något annat land kommer att klara de uppsatta miljömålen utan jordbruket i botten. Det vi får ut av jorden och skogen är avgörande, avslutar Bengt Samuelsson.

Läs mer på www.torpagard.com

Logga-Stor-ny-version-mindr

UPPFYLLDA KRITERIER


  • Ökad användning av förnybar energi
  • Ökad användning av förnybara råvaror
  • Minskad användning av fossila råvaror
  • Bidrar till inlagring av koldioxid
  • Bibehållen eller ökad biologisk mångfald
  • Cirkulera näringsämnen
  • Minska risken för smittspridning, t.ex. salmonella
  • Minskad materialanvändning (resurseffektivitet)
  • Cirkulera/återvinna material