Kör Eco – trafikskola som agerar klimatsmart

Linköpingsbaserade Kör Eco trafikskola vill redan via namnet signalera vad de står för. Visionen är att vara en klimatsmart trafikskola som gör så lite avtryck som möjligt på miljön.

Kör Eco trafikskola startade 2015 av två erfarna trafiklärare med starka ambitioner att i sina yrken kunna arbeta aktivt med miljö- och klimatfrågor.
– Vi valde att start eget eftersom vi tyckte att myndigheterna, med Trafikverket i spetsen, inte ställer tillräckliga krav på den i miljöhänseende ganska konservativa bilskolebranschen.

Det berättar Johanna Edelönn som precis som kollegan Bo Andersson ger sina körlektioner i en Audi A3, en bil som tankas med biogas.
– Att köra på biogas i Linköping är förmånligt. Kommunen var tidigt ute med biogas och det finns många tankställen här, berättar Johanna Edelönn. Vi använder också nitrogen i bildäcken istället för luft. Det ger ett stabilare tryck och minskar på så sätt utsläppen. De koldioxidutsläpp som våra fordon står för klimatkompenserar vi genom ett avtal med Vi-skogen.

 

I denna körskolas undervisningsplan ingår att körningen ska vara så effektiv och sparsam som möjligt.
– Eleverna utbildas i sparsam körning och vi lär ut hur man tankar biogas så att den detaljen inte känns som en tröskel när de själva ska köpa bil. De som utbildar sig hos oss får även ett fritt medlemskap i organisationen Gröna bilister, berättar Johanna Edelönn.

Kör Eco trafikskola strävar efter att ha en så klimatsmart verksamhet som möjligt. Elen till lokalerna levereras från Bixia vilket betyder närproducerad el från förnybara energikällor.
– Vi ställer miljökrav på våra leverantörer och all vår inredning och utrusning är begagnad och återvunnen, informerar Johanna Edelönn. Det gäller allt från kontorsdisken, bänkarna i teorisalen, till datorerna och kaffemuggarna. Frukten vi har är närproducerad, finns det inget att tillgå så får fruktfatet helt enkelt vara tomt.

Läs mera på www.korecotrafikskola.se

koreco_logotyp_webb-1

UPPFYLLDA KRITERIER


  • Minskad energianvändning, ökad energieffektivitet (resurseffektivitet)
  • Minskad användning av fossila råvaror
  • Minskade utsläpp av oönskade ämnen och organismer