Viridi Eco förser marknaden med ekologiska hudvårdsprodukter

Företagets affärsidé bygger på att tillverka och sälja hudvårdsprodukter som garanterat är gjorda på råvaror utan inblandning av kemikalier och som packas i återvinningsbart emballage.

Viridi Eco som startade 2015 har sin bas utanför Linköping och drivs av Evelina Andréasson och Pär Svensson.

– Ordet Viridi i vårt företagsnamn betyder ”grön” på latin och vi valde att använda det tillsammans med ”Eco” eftersom vi alltid har varit ekologiskt medvetna och startade vår verksamhet för att vi vill skapa bra och skonsamma hudvårdsprodukter, berättar Evelina Andréasson. Att det ska vara bra både för huden för miljön går hand i hand för oss.

Medvetenheten har lett till att företaget i sin produktion bara använder råvaror vars ursprung kan verifieras och som inte har besprutats med kemiska bekämpningsmedel. De anlitar företaget Cosmotox som hjälper dem att kontrollera och godkänna allt innehåll. Därigenom finns Viridi Eco med i Cosmetic Product Notification Portal (CPNP) som är EU:s kosmetikaregister och de är därmed synliga för läkemedelsverket och andra myndigheter.

– Våra produkter innehåller inga kemiskt framställda ämnen och är helt fria från mineralolja (råolja) som annars är populär i den här branschen eftersom den är doftlös och har en nästan oändlig livslängd, men den är svår att bryta ner för naturen, menar Evelina Andréasson. Det vi producerar är också fritt från kemiskt framställda dofter som kan framkalla allergier – och förorena vattendrag.

I den ännu ganska småskaliga verksamheten, ett 15-tal produkter, som inte testas på djur och som säljs via massörer, spaanläggningar och webbshop, används också så lite plast som möjligt. I stället är det glasflaskor, kartong och wellpapp som gäller

– Vi har planer på att växa och satsar på att bli ledande i landet, berättar Evelina Andréasson. Bland de första stegen är att investera i en maskin för att kunna linjetillverka och att introducera så kallad sockerrörsplast till våra produkter. Den är gjord på sockerrör och är helt nedbrytbar i naturen.

Läs mera på www.viridieco.se

  • Ökad användning av förnybara råvaror
  • Minskad användning av fossila råvaror
  • Bibehållen eller ökad biologisk mångfald